Kun löydät lemmikkieläimen
Vapaana juoksenteleva koira tulee ottaa kiinni. Ota aina ensin selville kiinniottopaikan lähiympäristöstä, olisiko eläimen koti lähettyvillä. Tee ilmoitus löytyneestä eläimestä paikalliseen talteenottopaikkaan. Kouvolan ja Iitin alueella se on yhdistyksen eläintalo Korialla, puh. 040 821 5554. Puhelinnumeromme palvelee arkisin klo 8-16, ja viikonloppuisin ja pyhinä klo 8-14. Päivystystoiminta klo 18 asti hoidetaan vapaaehtoisvoimin, joten eläintalollamme ei ole viikonloppuisin henkilökuntaa paikalla kuin hoitovuorojen aikana. Järjestämme kuitenkin tarvittaessa eläimelle kuljetuksen eläintalollemme, jos et sitä itse pysty järjestämään.
Vuoden 2023 alusta talteenottoon on vain yksi puhelinnumero, joka on 040 821 5554. Myös talteenoton aukioloaika muuttuu: talteenotto on jatkossa auki arkisin klo 8-16 ja viikonloppuisin sekä pyhäpäivinä klo 8-14. Yhdistykseen on mahdollisuus ottaa yhteyttä puhelinpäivystyksen ulkopuolella Facebookin messenger-viestin tai eläintalon sähköpostin kautta klo 18 asti joka päivä. Viestillä voi esimerkiksi tiedustella kadonneita lemmikkejä sekä ilmoitella niistä. Eläintalon sähköpostiosoite: elaintalo.ksey@gmail.com. KSEY:n Facebook-sivu: http://www.facebook.com/kseyry
Talteenottopaikka huolehtii karkulaisesta 15 vrk:n ajan. Tämän jälkeen eläimen omistajuus siirtyy yhdistykselle. Jos huolehdit itse löytöeläimestä, ilmoittele siitä paikallisissa lehdissä sekä esim. kauppojen ilmoitustauluilla. Muista aina kuitenkin myös ilmoittaa talteenottoon löytämästäsi eläimestä, mielellään kuvan kanssa (sähköpostiimme elaintalo.ksey@gmail.com, tai tekstiviestitse). Voi olla, että joku on juuri ilmoittanut talteenottoon karanneesta eläimestä, jonka löysit juuri, ja voimme antaa sinulle suoraan omistajan tiedot.
Voit myös ilmoittaa löytyneestä tai kateissa olevasta eläimestä
http://www.karkurit.fi -sivustolla,
Facebookin ryhmissä Karkurit Kouvola (https://www.facebook.com/group s/karkuritkouvola/),
sekä Karkuteillä – Kymenlääni (https://www.facebook.com/groups/110763492271772/ ).
Kun eläin on päässyt takaisin kotiinsa, muista perua ja poistaa kaikki ilmoitukset.
Kulkurikissan oikea koti voi olla lähellä. Omakotitalo- ja rivitaloalueilla kissat saavat usein käydä vapaasti ulkona vaikka kaupungin järjestyssääntö toisin määräisi. Kissa ei kuitenkaan ole lainsuojaton, toisen omistamaa lemmikkiä ei saa vahingoittaa vaikka se omalle tontille tulisikin. Talteenottopaikka ottaa vastaan Kouvolan seudun kuljeskelevat kissat, joiden omistajia ei tiedetä. Kissa täytyy ottaa kiinni, jotta se voidaan noutaa talteen. Kissalla voi olla myös siru, josta yhdistys saa sen omistajatiedot heti selville.
Eläimiä ei saa ottaa kiinni omistajan omalta pihalta, eikä talteenottoon saa tuoda eläimiä, jos omistaja tiedetään ja hän on tavoitettavissa. Ensisijainen ilmoitus löytymisestä tulee tehdä omistajalle, jos hänet tiedetään. Jos eläin on selkeästi heitteillä, yritä jutella omistajan kanssa. Kouvolan valvontaeläinlääkäri Laura Ölander on Kouvolan ja Iitin alueen viranomainen, jolla on oikeus tarkastaa eläin ja sen pito-olot. Jos olet huolissasi eläimen kunnosta, voit laittaa valvontaeläinlääkärille sähköpostia tai soittaa arkisin. Kiireellisissä tapauksissa voit aina ottaa yhteyttä myös poliisiin tai hätäkeskukseen (jos näet esimerkiksi jonkun pahoinpitelevän eläintä) tai eläin on selvästi vakavassa vaarassa (esim. selvästi liian kuumassa autossa tai jumissa jossakin vaarallisessa paikassa).
Kun löydät luonnonvaraisen eläimen
Älä koske eläimeen turhaan. Ihmisen käsiin joutuminen on luonnoneläimelle aina kova rasitus. Laki kieltää ottamasta luonnonvaraista eläintä lemmikiksi. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei kuka vaan voi ottaa kotiin hoitoonsa luonnoneläintä ilman tarvittavaa ammattitaitoa.
Linnunpoikaset saattavat lähteä pesästä ennen kuin osaavat kunnolla lentää. Emo käy ruokkimassa niitä, mutta ei tule, jos ihminen on lähellä. Selvästi pesästä pudonneen poikasen voi yrittää nostaa takaisin pesään tai puun oksalle.
Jänikset eivät tee pesää, ja poikaset ovat pienestä pitäen yksin. Emo jättää ne suojaisaan paikkaan ja käy imettämässä niitä silloin tällöin. Älä koske poikaseen. Jos se on joutunut vaarallisen avoimelle paikalle, voit nostaa sen turvaan.
Jos törmäät autolla mäyrään tms. isohkoon luonnoneläimeen ja eläin loukkaantuu, älä yritä koskettaa sitä. Kuolleeltakin näyttävä eläin voi olla loukkaantunut ja voi hyökätä yrittäessään puolustautua. Kutsu poliisi lopettamaan eläin. Pienemmän eläimen voit itse päästää kärsimyksistään lyömällä isolla kivellä päähän riittävän voimakkaasti. Eläinsuojelulaki velvoittaa lopettamaan kärsivän eläimen, jos sitä ei voida auttaa. Paikalliset metsästysseurat (aseluvan omistavat henkilöt) voivat auttaa pyydettäessä, ja lopettaa eläimen syrjäseudulla. Eläimet voi myös viedä Kuusankosken yhteisvastaanotolle arvioitavaksi tai lopetettavaksi, jos kyse on pienestä ja harmittomasta eläimestä kuten esim. siilistä, etkä ole varma onko sillä selviytymismahdollisuuksia. Ksey auttaa löytämään jatkosijoituspaikkaa luonnon eläimille, jotka hoidon avulla voivat tervehtyä ja tulla palautetuksi luontoon.
Lue lisää ja löydä yhteystietoja täältä: https://ksey.net/elainsuojelu/
Miten toimia kun kissa on kiivennyt puuhun?
Tämä teksti on kopioitu internetistä, kirjoittaja tuntematon.
Kun löytää kissan puusta, on hyvä toimia. Jotkut kissat pääsevät puusta omin avuin pois, mutta mitä kauemmin kissa on puussa ollut, sitä epätodennäköisempää se on. Huolestuttavinta tilanteessa on kuitenkin tämä: kissan elimistö ei kestä paastoamista, vaan pysyviä sisäelinvaurioita voi syntyä jo reilun vuorokauden syömättömyyden jälkeen.
KUN KISSA ON OLLUT PUUSSA ALLE VUOROKAUDEN
Ilmoita kissasta heti kissan omistajalle
Houkuttele kissaa alas laittamalla alemmille oksille tuoksuvaa ruokaa
Laita kattilaan esim. tonnikalaa ja kuumaa vettä, ja kattila puun alle. Näin tuoksu nousee mahdollisimman korkealle ja kissa voi tulla ruuan houkuttelemana alaspäin. Tämä on hyvä ratkaisu etenkin silloin, jos kyseessä vähäoksainen puu, mihin ei saa ruokaa oksille.
Tikkaat puuta vasten (jotka on peiteltyinä matoilla) saattavat auttaa rohkaisemaan kissaa alas, varsinkin matalimmilta korkeuksilta.
KUN KISSA ON OLLUT PUUSSA YLI VUOROKAUDEN
Ilmoita kissan omistajalle. Jos kissan omistajasta ei ole tietoa, laita ilmoitus someen ja kysele lähialueen ihmisiltä.
Soita pelastuslaitokselle tai vapaapalokunnalle. Kissan tulee saada apua. Jos apua ei ole tarjolla juuri silloin, soita myöhemmin uudestaan.
Jos palokunta saapuu, viimeiseen asti tulisi välttää kissan vesisuihkulla ampumista ja pudottamista pressun päälle. Valitettavan usein kissa saattaa pudota pressun ohi, saattaa loukkaantua ja lähes aina ampaisee karkuun pudottuaan maahan. Tällöin myös kissan eläinlääkärille saattaminen estyy.
Soita arboristille. Monet arboristit ovat hakeneet kissoja puusta hyvin tuloksin. Heillä on tarvittavat välineet ja kokemus puuhun kiipeilyyn. Arboristilla on hyvä olla reppu tai kissankoppa mukana, jolla kissan turvallinen kuljettaminen puussa onnistuu helpommin.
KUN KISSA ON SAATU ALAS PUUSTA
Jos kissa on ollut puussa yli vuorokauden tai jos alastulossa on tullut mahdollisia loukkaantumisia, vie kissa eläinlääkäriin tarkistukseen ja nesteytykseen.
—————————————————-
Kissan avuntarpetta ei tule vähättellä tai kieltää. Tätä tapahtuu valitettavan usein.
Sisäelinvauriot syntyvät kissalle todella nopeasti ja sääolosuhteet voivat edesauttaa kuivumista.
Autetaan kissat alas puista. Huolehditaan avuntarpeessa olevasta.
Vastaa