Kun löydät lemmikkieläimen

Vapaana juoksenteleva koira tulee ottaa kiinni. Ota aina ensin selville kiinniottopaikan lähiympäristöstä, olisiko eläimen koti lähettyvillä. Tee ilmoitus löytyneestä eläimestä paikalliseen talteenottopaikkaan. Kouvolan ja Iitin alueella se on yhdistyksen Eläintalo Korialla, puh. 040 821 5554 (arkisin 8-18). Viikonloppuisin voit ottaa yhteyttä talteenoton päivystystyspuhelimeemme, puh. 040 552 7951 (klo 8-18). Viikonlopun päivystystoiminta hoidetaan vapaaehtoisvoimin, joten eläintalollamme ei ole viikonloppuisin henkilökuntaa paikalla kuin hoitovuorojen aikana. Järjestämme kuitenkin tarvittaessa eläimelle kuljetuksen eläintalollemme, jos et sitä itse pysty järjestämään.

Talteenottopaikka huolehtii karkulaisesta 15 vrk:n ajan. Tämän jälkeen eläimen omistajuus siirtyy yhdistykselle. Jos huolehdit itse löytöeläimestä, ilmoittele siitä paikallisissa lehdissä sekä esim. kauppojen ilmoitustauluilla. Muista aina kuitenkin myös ilmoittaa talteenottoon löytämästäsi eläimestä, mielellään kuvan kanssa (sähköpostiimme elaintalo.ksey@gmail.com, tai tekstiviestitse). Voi olla, että joku on juuri ilmoittanut talteenottoon karanneesta eläimestä, jonka löysit juuri, ja voimme antaa sinulle suoraan omistajan tiedot.
Voit myös ilmoittaa löytyneestä tai kateissa olevasta eläimestä
http://www.karkurit.fi -sivustolla,
Facebookin ryhmissä Eläimet kadoksissa Kouvola ja Iitti (https://www.facebook.com/group s/karkuritkouvola/),
sekä Karkuteillä – Kymenlääni (https://www.facebook.com/groups/110763492271772/ ).
Kun eläin on päässyt takaisin kotiinsa, muista perua ja poistaa kaikki ilmoitukset.

Kulkurikissan oikea koti voi olla lähellä. Omakotitalo- ja rivitaloalueilla kissat saavat usein käydä vapaasti ulkona vaikka kaupungin järjestyssääntö toisin määräisi. Kissa ei kuitenkaan ole lainsuojaton, toisen omistamaa lemmikkiä ei saa vahingoittaa vaikka se omalle tontille tulisikin. Talteenottopaikka ottaa vastaan myös Kouvolan seudun kuljeskelevat kissat. Kissa täytyy ottaa kiinni, jotta se voidaan noutaa talteen. Nyt, kuten ennen muiden hoitaessa talteenoton, yhdistys hoitaa karkulaisia myös 15 vrk:n säilytysajan umpeuduttua.

Kun löydät luonnonvaraisen eläimen

Älä koske eläimeen turhaan. Ihmisen käsiin joutuminen on luonnoneläimelle aina kova rasitus. Laki kieltää ottamasta luonnonvaraista eläintä lemmikiksi.

Linnunpoikaset saattavat lähteä pesästä ennen kuin osaavat kunnolla lentää. Emo käy ruokkimassa niitä, mutta ei tule, jos ihminen on lähellä. Selvästi pesästä pudonneen poikasen voi yrittää nostaa takaisin pesään tai puun oksalle.

Jänikset eivät tee pesää, ja poikaset ovat pienestä pitäen yksin. Emo jättää ne suojaisaan paikkaan ja käy imettämässä niitä silloin tällöin. Älä koske poikaseen. Jos se on joutunut vaarallisen avoimelle paikalle, voit nostaa sen turvaan.

Jos törmäät autolla mäyrään tms. isohkoon luonnoneläimeen ja eläin loukkaantuu, älä yritä koskettaa sitä. Kuolleeltakin näyttävä eläin voi olla loukkaantunut ja voi hyökätä yrittäessään puolustautua. Kutsu poliisi lopettamaan eläin. Pienemmän eläimen voit itse päästää kärsimyksistään lyömällä isolla kivellä päähän riittävän voimakkaasti. Eläinsuojelulaki velvoittaa lopettamaan kärsivän eläimen, jos sitä ei voida auttaa.